October 13, 2016

Christian Søgaard er daglig leder i Designit Oslo, og en av partnerne til FintechFactory. Onsdag 10. Oktober var de fire finalistene i akselleratorprogrammet på workshop hos Designit. Her fikk de gode råd og en full konseptuell gjennomgang av prosjektene deres. Vi har tatt en prat med Christian Søgaard om hvordan han ser fintech start-ups i Norge, hvordan selskapet hans møter denne revolusjonen og hva han tenker om FintechFactory!

Hvilke muligheter og utfordringer ser du for fintech start-ups i Norge?

- På tross av stadig hyppigere innovasjonstakt ligger en samlet bank- og finansbransjen fortsatt et godt stykke bak hva gjelder disrupsjon og nytenkning i møte med den forholdsvis kravstore norske forbrukeren. Der de etablerte aktørene mangler agilitet, fart og risikovillighet stiller start-up miljøet med rakettsko på startstreken.

- Tyngdeloven gjelder dog for start-up’s også. Å gå fra gründer til etablert aktør innen bank- og finansbransjen er kapitalintensivt og minelagt med reguleringer og krav som kan ta innovasjonslysten fra de mest garvede sjeler. En suksessfull fintech start-up må derfor kunne kombinere den gode idéen med relevant ”street smartness”.

Hvordan møter Designit fintech revolusjonen som er underveis?

- Fintech er særlig interessant for oss i kontekst av å løse problemstillinger i en bransje som påvirker oss alle i større og mindre grad – hver dag. Designit har lang erfaring med designdrevet innovasjon innen bank og finans, og har jobbet med Fintech før det var et begrep. 

- Enten det dreier seg ungdoms-fokuserte apper for sparing, etablering av neobanker i Israel og Colombia, eller digital transformasjon for Lloyds, så designer vi totale brukeropplevelser, med fokus på å brukernes behov, ønsker og utfordringer.

Hva tenker dere rundt initiativ som akselleratorprogrammet til FintechFactory?

- Initativ som FintechFactory er ikke bare viktig for gryende gründersjeler. Det er også viktig som et ”nøytralt” fora for etablerte aktører med et felles verdigrunnlag rundt samarbeid og innovasjon. Vår forhåpning er at FintechFactory ikke bare skal være fødselshjelper for fintech start-up’s, men også danne grunnlaget for samarbeid på tvers av sektoren.